SPORTSHOWROOM

  Nike

  Air Zoom

  Niken suorituskykyinen iskunvaimennusjärjestelmä.

  Nike Air Zoom
  © Nike

  Uudenlainen ilma

  Siitä lähtien, kun se otettiin osaksi Niken teknologiasarjaa vuonna 1977, Air-tyyny on ollut olennainen osa brändin tuotosta. Vuosikymmenen ajan se pysyi pitkälti muuttumattomana - kunnes Tinker Hatfield suunnitteli ensimmäisen Air Max -kengän. Hänen uraauurtava lenkkarinsa oli näkyvän ilmatyynynsä ansiosta valtava menestys, mikä johti väistämättä uusiin teknologiainnovaatioihin. Air-tyynyn seuraava versio toi mukanaan erilaisen jalkaterän pehmusteen, joka oli rakenteeltaan monimutkainen mutta tuloksiltaan yhtä merkittävä. Sen nimi oli Zoom Air, ja se toi kuuluisaan teknologiaan aivan uuden ulottuvuuden.

  Jännitteen luominen

  Air Zoom on kehitetty useiden vuosien ajan, ja se on alun perin suunniteltu suorituskykyiseksi teknologiaksi, joka tukee kaikenlaisia urheilijoita. Se toimi rinnakkain Air Max -julkaisujen kanssa ja tarjosi erilaisen vaimennusvaihtoehdon; jotain litteää, matalaa ja tehokkaasti virtaviivaista. Sen salaisuus oli sen kestävään Air-taskuun sijoitetut synteettiset kuidut. Nämä langat oli venytetty tiukasti ja liitetty paineistetun Air-yksikön ylä- ja alaosaan, jossa ne pidettiin kireällä. Tämä auttoi vetämään Air-tyynyn litteään asentoon, joka toi käyttäjän lähelle maata ja lisäsi vakautta. Zoom Air oli myös uskomattoman herkkä, mikä johtui sen vetokuidusta. Kun jalka painoi Air Zoom -yksikköä alaspäin, nämä kuidut taipuivat ja löystyivät ennen kuin ne vetäytyivät takaisin jousen tavoin, kun jalka nostettiin. Vaikka Air täytti tavanomaisen tehtävänsä pehmentämällä iskuja, kuitujen tehtävänä oli tarjota erinomainen energian palautus. Tämä synnytti pehmeän askeleen, jota seurasi voimakas ponnistus maasta, mikä teki liikkeistä nopeampia ja tehokkaampia.

  © Nike

  Näiden ominaisuuksien ansiosta Air Zoom -teknologia sopii erinomaisesti urheilulajeihin, joissa tarvitaan nopeita liikkeitä, ja se maksimoi suorituskyvyn säästämällä muutaman millisekunnin urheilijan sprintti-ajoista. Kun ensimmäinen Air Zoom -kenkä, Nike Air Go LWP (Lightweight Performance), julkaistiin vuonna 1995, tätä seikkaa korostettiin julisteissa, joissa esiteltiin mallia. NBA-tähtipelaaja Tim Hardawayn kuvan vieressä oli tekstirivi, jossa korostettiin teknologian kykyä antaa hänelle mahdollisuus juosta nopeammin ja hypätä korkeammalle. Kuvassa viitattiin myös Zoom Airiin nimellä "Tensile-Air", jolla Nike kutsui sitä alkuaikoina viitaten ilmataskun tuhansien kuitujen jännitykseen. Se ei kuitenkaan kestänyt kauan, sillä Tensile Air muuttui Zoom Airiksi myöhemmin samana vuonna, kun sitä käytettiin Air Zoom Flight 95 -mallissa, jota käytti toinen tuon ajan kuuluisa koripalloilija Jason Kidd. Air Flight -mallisto oli tässä vaiheessa jo menestynyt, ja sen suosio auttoi Zoom Air -nimen leviämistä, kun teknologia otettiin käyttöön Niken eri malleissa.

  © Nike

  Sopeutumiskyky on avainasemassa

  Koripallo ei kuitenkaan ollut ainoa laji, joka hyötyi tästä uudesta tekniikasta. Nike Air Go oli osa LWP-sateenvarjon alla olevaa kenkäsarjaa. Tähän sarjaan kuuluivat myös Air Scream LWP, joka oli suunniteltu crosstrainingiin, Air Challenge LWP, joka oli tehty tenniskengäksi ja jota Andre Agassi käytti, sekä Air Zoom LWP, juoksukenkä, jonka etujalkaterässä oli Zoom Air. Teknologian monipuolisuudesta kertoo se, että sitä käytettiin jo niin varhaisessa vaiheessa eri urheilulajeissa ja alustoilla. Se voitiin valmistaa kaikenlaisiin eri muotoihin ja eri kokoisina, mikä tarkoitti sitä, että se voitiin helposti sovittaa mihin tahansa pohjan osaan kantapäästä etujalkaterään ja jopa koko kengän pituuteen eri urheilulajien erityisliikkeisiin sopivaksi. Vuonna 1997 Nike pystyi juuri tämän ominaisuuden ansiosta pinoamaan Zoom Air -yksiköitä päällekkäin Air Foamposite One -mallissa. Tämän lisäksi Foamposite sisälsi useita muita Niken teknologioita, jotka olisivat voineet tehdä koripallokengästä tilaa vievän ja ylipainoisen, mutta koska sen pohjassa oli Air Zoom, se pysyi kevyenä ja herkästi reagoivana.

  © Nike

  Pehmuste jokaiseen urheilulajiin

  Zoom Airia sisältävät kengät tarjosivat aina nämä edut, ja tähän aikaan se oli vakiinnuttanut asemansa suosittuna pehmusteena monissa urheilulajeissa, kuten baseballissa ja amerikkalaisessa jalkapallossa. Zoom Air pääsi legendaariseen Air Jordan -sarjaan jo vuonna 1996, ja se on sittemmin lisätty ikonisen Air Jordan 1:n retro-malleihin. 2001 pehmuste lisättiin Mercurial-jalkapallokenkiin, ja suosittu kenkä sai ensimmäisen jalkapallokohtaisen Zoom Air -yksikön vuonna 2022 julkaistussa Air Zoom Mercurialissa. Myöhemmin, vuonna 2005, Lance Mountain otti sen käyttöön SB Blazer -mallistossaan ja osoitti, että teknologia voi parantaa myös skeittausta. Pehmuste on ollut olennainen osa Pegasus-juoksukenkien pitkäikäistä sarjaa siitä lähtien, kun se esiteltiin ensimmäisen kerran Pegasus 27:ssä vuonna 2010. Samana vuonna se ilmestyi myös Nike Zoom Vomero 5 -nimiseen suorituskykyiseen yleisurheilukenkään, joka on sittemmin otettu uudelleen käyttöön suosittuna lifestyle-mallina.

  © Nike

  Legendojen jaloissa

  Zoom Air on esiintynyt niin monissa eri urheilulajeissa, että se on myös koristanut useiden urheilijoiden jalkoja: baseball-pelaaja Ken Griffey Jr., yksi NFL:n ketterimmistä juoksijoista Barry Sanders ja maailmankuulu pitkän matkan juoksija Paula Radcliffe, joka voitti New Yorkin maratonin Air Zoom Marathoner -merkkisellä kengällä vuonna 2004. Koripallossa teknologia on ollut erityisen suosittua, ja lukuisat pelaajat ovat käyttäneet sitä sisältäviä kenkiä. Suurella Michael Jordanilla se oli 12. allekirjoituskengässään, jonka Niken legenda Tinker Hatfield suunnitteli. Sheryl Swoopesilla, naisten NBA:n tähdellä ja ensimmäisellä naispelaajalla, jolla oli oma Niken allekirjoitussarja, oli ne myös sisällytetty Air Swoopes 2:een. Nykyään useimmissa Niken koripallokengissä on sisällä Zoom Air, joten monet nykypelaajat esiintyvät teknologia jalassaan kentillä.

  Jatkuvasti kehittyvä käsite

  Tällaisten suurten nimien pukea Air Zoom malleja, on selvää, että Nike on työskennellyt kovasti pitää sen innovaatio merkityksellinen, tehdä tiettyjä muutoksia vuosien varrella ja varmistaa, että se kehittyy edelleen. Ensimmäinen suuri päivitys esiteltiin vuonna 1998 Tinker Hatfieldin Nike Air Zoom Talaria -mallissa, jossa oli ensimmäinen alhaalta ladattu Zoom Air -yksikkö, joka toi sen lähemmäs ulkopohjan alaosaa ja johti pehmustejärjestelmän tasaisempaan jakautumiseen. Tämä tarjosi toisen vaihtoehdon ylhäältä ladattujen yksiköiden rinnalle, joissa Zoom Air oli lähempänä välipohjan yläosaa, jolloin jalka painautui siihen suoremmin, mikä loi hieman erilaisen tuntuman jalan alle. Molempia järjestelmiä on käytetty myöhemmissä Zoom Air -malleissa. Tämän jälkeen, vuonna 1999, Air Zoom Citizen -mallissa oli ensimmäinen näkyvä Zoom Air -yksikkö sekä etu- että kantapäässä. Näin ihmiset saattoivat vihdoin nähdä vetokuidut, jotka antoivat kengille niin paljon kimmoisuutta. Vuonna 2003 julkaistiin Zoom Air Spiridon. Siinä otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön vahva lämpömuovinen Pebax-häkki Zoom-yksikön ympärillä, joka parantaa vakautta ja antaa lisäsuojaa sekä nostaa kantapäätä aiempia kenkiä korkeammalle. Ajan mittaan Nike pyrki koko pituudelta näkyvään Zoom Air -yksikköön, ja lopulta se toteutui LeBronin kymmenennessä allekirjoituskengässä. Vuonna 2018 Zoom-teknologia siirtyi jälleen, kun Zoom Turbo lisättiin Kyrie 5:een. Tämän etujalkaterän ilmataskun muotoilu, joka oli sijoitettu sinne erityisesti Irving Kyrien pelityylin huomioon ottamiseksi, antoi käyttäjälle monisuuntaisen pehmusteen, joka antaa entistäkin enemmän tukea pivottien ja sivuttaisliikkeiden aikana.

  © Nike

  Tyynyjen historian jättiläinen

  Yli 25 vuotta Zoom Air -teknologian ensimmäisen käytön jälkeen teknologia on edelleen mukana Niken kengissä. Se on innovaatio, joka on kehittynyt ja parantunut sen tukemien urheilijoiden mukana, ja näin se on ansainnut paikkansa Niken muiden iskunvaimennusjättien, kapseloidun Airin ja Air Maxin, rinnalla. Siitä on tullut merkin suorituskykyisten urheilumallien ensisijainen vaimennusjärjestelmä, mikä varmistaa sen aseman yhtenä aikamme suurimmista jalkineteknologioista.

  Lue lisää

  SPORTSHOWROOM uses cookies. About our cookie policy.

  Continue

  Valitse maasi

  Euroopassa

  Amerikka

  Aasian ja Tyynenmeren alue

  Afrikka

  Lähi-itä