SPORTSHOWROOM
  adidas Gazelle

  Suodatin päällä

  • Lajittele

  • Sukupuoli

  • Brändi (adidas)

  • Linja

  • Kokoelma (Gazelle)

  • Esikuvallinen

  • Painos

  • Urheilu

  • Koko

  • Väri

  adidas Gazelle

  adidas Gazelle

  248 kengät

  Kenkä, jonka juuret ovat 60-luvun olympialaisissa ja joka on kehittynyt kestäväksi kulttuurienväliseksi klassikoksi.

  Gazelle

  adidas Gazelle julkaistiin ensimmäisen kerran 60-luvulla, jolloin se auttoi ratajuoksijoita saavuttamaan maailmanennätyksiä rikkovia olympiamenestyksiä. Hyppää eteenpäin nykypäivään, ja nykyaikaisella siluettimallistolla on kiehtova vintage-viehätysvoima, joka ei ole syntynyt sattumalta.

  Vuonna 1960 adidas Rom ilmestyi maailman nopeimman naisen, Wilma Rudolphin, jalkoihin, joka palasi Rooman olympialaisista ensimmäisenä amerikkalaisena naisurheilijana historiassa voittamalla kolme kultaa kisoissa. Romissa oli mielenkiintoisia esteettisiä yksityiskohtia, kuten pohjan hunajakennorakenne, joka loi aaltovaikutelman, ja mokkanahkainen kärjys, jotka olivat modernin Gazellen edeltäjä. Vuoden 1964 Tokion olympialaisissa julkaistiin salaa uusi malli, adidas Olympiade, jossa oli ylimääräinen kantapään kieleke ja joka oli Saksan sprinttimaajoukkueen rakastama.

  Kenkä, josta lopulta tulisi adidas Gazelle, alkoi hitaasti muotoutua.

  Vuonna 1966 julkaistiin ensimmäinen Gazelle, jonka muotoiluperusteet olivat samanlaiset kuin olympialaisten sprinttikengissä: mokkanahkainen päällinen, josta oli kaksi erilaista versiota, jotka oli värjätty eri väreillä, jalkaterän etuosassa ommeltu päällyste, joka yhdisti nauhakotelon ja varpaan ennen kuin se levittäytyi T:n muotoon, kolme valkoista raitaa keskivartalossa, erillinen välipohja ja kantapääliuska. Kummallakin kahdella julkaisuvärillä oli eri käyttötarkoitus. Punainen versio oli tarkoitettu ulkokäyttöön, ja siinä oli kova, läpinäkyvä kumipohja, jossa oli Olympiade-kuvioinnista peräisin oleva syvennetty, aaltoileva kuvio. Sinisessä pohjassa oli uudenlainen ilmakuplatekniikka, joka pehmitti askelta, joten se soveltui paremmin sisäkäyttöön. adidas Gazelle valjastettiin kenguru-mokkanahkaan, joka antoi alkuperäisen mallin siniselle ja punaiselle värille uskomattoman elinvoimaisuuden, erityisesti verrattuna aiempiin värjättyihin nahkamalleihin. Molemmissa iteraatioissa oli myös joitakin yhteisiä ominaisuuksia, kuten tuki kaaren kautta, pehmustettu nilkkavyöhyke ja muotoiltu kieli. Lopuksi kolme valkoista adidas-raitaa tulivat siksak-kuviona, mikä oli uusi muutos alkuperäiseen malliin.

  Kun Gazellen suosio kasvoi 70- ja 80-luvuilla, adidas kokeili erilaisia ulkopohjia ja lisäsi myös pehmustetun kantapään ja polyuretaanikielen. Vuoden 1972 Münchenin olympialaisten aikana amerikkalainen uimari Mark Spitz nosti Gazellensa yleisön juhliessa yhden seitsemästä kultamitalistaan. Tämä herätti keskustelua tuotesijoittelusta urheilussa ja teki samalla ihmeitä siluetin kasvavalle suosiolle.

  Ajan myötä kengän painopiste siirtyi vähitellen pois urheilusta kohti vapaa-ajan ja elämäntyylin harrastuksia. Mutta vasta 80-luvulla ja 90-luvun alussa, kun mallistoa koristeltiin suuremmalla värivalikoimalla, siitä tuli varsinainen lifestyle-kenkä, joka sai kulttimaineen. Yksi paikka, jossa se todella lähti liikkeelle, oli Yhdistynyt kuningaskunta, jossa sen ottivat käyttöön ihmiset kaikilta elämänaloilta, kuten brittiläiset terassijalkapallon kannattajat ja rockbändit, kuten Oasis ja Blur, jotka olivat keskeisiä kulttuurivaikuttajia 90-luvulla.

  Vuonna 1993 Kate Moss, nuori, kaunis supermalli, esiintyi sohvalla ristissä ja pureskeli rennosti peukalonsa päätä. Hänellä oli yllään mustat housut, musta olkaimellinen toppi ja ruskeankeltaiset Gazellit. Mossin huoleton poseeraus ja Gazellit muodostavat kaksi keskipistettä kuvassa, jonka Denzil McNeelance kuvasi hillityn koekuvauksen aikana. Jos Gazellit tarvitsivat jonkinlaista vahvistusta kulttuurisesta merkityksestään, tämä ikoninen kuva oli se.

  Vuoden 2016 uusintaversio perustuu vuoden 1991 siluettiin ja sisältää saman kuusikulmaisen ulkopohjan, samat värit ja materiaalit. Kampanjassa esiteltiin digitaalisen taiteilijan Doug Abrahamin tekemä kollaasi, keskeneräinen, raapaiseva uudelleenkäsittely alkuperäisestä vuoden 1993 Mossin kuvasta. Uudelleenjulkaisut otettiin vastaan tyylikkäinä katuvaatteina, ja James Bond on jopa käyttänyt niitä jumppakenkinä, mikä korostaa niiden valtavaa kulttuurienvälistä merkitystä.

  adidas Gazelle aloitti elämänsä sprinttereiden jaloissa 60-luvulla, minkä jälkeen siitä tuli sisäkäyttöön tarkoitettu suorituskykyinen kenkä, joka tarjosi nopeutta ja ketteryyttä. Seitsemänkymmentäluvulla sitä juhlisti olympiakultaa voittanut uimari, ja kahdeksankymmentäluvulla sitä käytettiin brittiläisten jalkapallokenttien meluisilla terasseilla. Yhdeksänkymmentäluvulla se tuki Blurin, Oasiksen ja Kate Mossin energiaa ja kulttuuria, ja 2010-luvulla se liukui rennosti osaksi katuvaatekulttuuria suositun uudelleenjulkaisunsa myötä. Näiden siirtymien sujuvuus johtuu sen puhtaasta, urheilullisesta vintage-ilmeestä ja laadukkaasta mokkanahasta, jota on käytetty kauttaaltaan. Gazelle on saanut inspiraationsa eläimestä, jonka mukaan se on nimetty, ja sen sirous, kauneus ja urheilullisuus ovat tehneet siitä pysyvän ilmiön tähän päivään asti.

  Arvostele Adidas Gazelle
  (0)

  SPORTSHOWROOM uses cookies. About our cookie policy.

  Continue

  Valitse maasi

  Euroopassa

  Amerikka

  Aasian ja Tyynenmeren alue

  Afrikka

  Lähi-itä