SPORTSHOWROOM

  Suodatin päällä

  • Lajittele

  • Sukupuoli

  • Brändi (adidas)

  • Linja

  • Kokoelma (Gazelle)

  • Esikuvallinen

  • Painos

  • Urheilu

  • Yhteistyö

  • Koko

  • Väri

  • Hinta

  Gazelle

  Sukelletaanpa suoraan Gazellen mielenkiintoiseen historiaan. Kaikki alkaa 60-luvulta tummaihoisesta amerikkalaisesta juoksijasta Clarksvillestä, Tennesseestä nimeltä Wilma Rudolph. Rudolphin vaikuttavan kevytjalkainen tahti voitti hänelle kultamitallin 1960-luvun olympialaisista Roomassa 200 metrin juoksusta. Siitä hän sai lempinimen ‘Tumma gaselli’, ja huhujen mukaan adidas Gazelle nimettiin hänen mukaansa. Tätä ei ikinä virallisesti vahvistettu, mutta se on melko siisti tarina ja nostaa esiin hienosti Gazellen alkuperän urheiluratojen juoksukenkänä. Kengän alkuperäinen julkaisu 60-luvulla tuli kahdessa osassa. Yksi versio julkaistiin punaisena ja toinen sinisenä. Näitä värieroja käytettiin osoittamaan molemman version ainutlaatuinen tarkoitus. Sinistä käytettiin treeneissä, ja sen päällisen kengurumokka ja micro-grip pohja todistivat ehdottomasti itsensä loistavaksi urheiluun. Punainen taas oli tarkoitettu enemmän suorituskykyyn urheilussa. Adidas testasi molemmat versiot ammattilaiskäsipalloilijoilla sekä Saksan kansallisella jalkapallojoukkueella. Tästä voit siis nähdä selkeämmin adidas Gazellen alkuperän. Tämä kenkäpari tarkoitettiin suorituskykyisiksi treenikengiksi. Kuitenkin melkeinpä välittömästi julkaisun jälkeen niitä käytettiin yhä enemmän lifestyle -kenkinä, ja 70-luvun keskivaiheeseen mennessä monet miehet ja naiset halusivat ostaa parin. Tässä pisteessä ne olivat ennemmin muodikkaat kengät kuin urheilukengät. 80-luvulla nämä kengät löivät läpi Suomessa ja muualla Euroopassa. Ne olivat erityisen suosittuja tanssi-, musiikki- ja taideskeneissä, sekä jalkapallon ystävien keskuudessa. Kasvavan suosion myötä tuli siistejä uusia värejä. Materiaalit päivitettiin ja kenkä tuli kaikissa lasten ja junioreiden ko’oissa sekä pojille että tytöille. Näiden uusien vauva- ja taaperomallien takia jopa vauvalla saattoi olla suositut juoksukengät jaloissaan. Pian ihmiset ymmärsivät, että Gazelle oli myös loistava skeittikenkä, ja näin klassikon omaksuivat nopeasti skeittiskenen lapset. 90-luvun alussa tennari sisällytettiin myös tärkeään EQT -linjastoon. Britpop-bändit, kuten Oasis, alkoivat pitämään mallia jaloissaan. Kaiken tämän näkyvyyden ansiosta Gazellen myynti vain kasvoi kasvamistaan riippumatta hinnasta. Uudella vuosisadalla adidas julkaisi retrot Gazelle Vintaget kunnioittaakseen alkuperäisiä 60-luvun kenkiä. Neljä vuosikymmentä myöhemmin nuoret ovat edelleen kiehtoutuneita Gazellen tyylistä. Mistä se johtuu? Sen on pakko liittyä designiin… 

  Vertaamalla 60-luvun Gazellea nykypäivän adidas Gazelle OG -kenkään, et huomaa paljoakaan eroavaisuuksia, sillä kyseessä on edelleen pääosin sama klassinen design. Jopa vaahtomuovinen micro-grip ulkopohja, joka on edelleen hyvä sisäkäyttöön, on periaatteessa sama. Saatat huomata, että valkoiset raidat, akillesjänteen paneeli ja materiaali ovat kaikki myös aika lailla samoja. 1960-luvulla Gazelle oli ensimmäinen adidaksen kenkä, jossa oli mokkapäällinen. Tämä sopi täydellisesti istuvuuden ja urheilijan liikkumisen vapauden kanssa yhteen. Edelleen nykyään mallia myydään pääasiassa mokkapäällisellä, vaikkakin se on julkaistu myös modernilla kudosteknologialla nimeltään Primeknit. Verkko- ja nahkapäälliset julkaistiin 2000-luvun alussa. Erilaiset kankaat koristeltiin monilla eri kuvioilla. Esimerkiksi Floral, sen monivärisellä kukkakuviolla, todisti olevansa erityisen suosittu naisten keskuudessa. Mitä tulee väriin yleistasolla, tämä kaikki alkoi 1970-luvulla punaisella ja sinisellä versiolla, jotka olivat jo valmiiksi melko vallankumouksellisia. Siihen aikaan oli epätavanomaista julkaista uusia kenkiä kirkkailla väreillä, puhumattakaan eri värien valikoimasta. Adidas teki kuitenkin juuri tämän. Voisi sanoa, että punainen sai lapsia vuosikymmeniä myöhemmin Maroon ja Burgundy -värien muodossa, ja sinistä seurasi samalla tavalla tavalla värit Bluebirdin muodossa. Adidas painotti vahvasti värieroja alkuperäisissä erottaakseen mallit eri tarkoitusperistään: tennari vs. suorituskykyiseen urheiluun tarkoitetut kengät. Ajan kuluessa adidas Gazellesta tuli eniten rakastettu jokapäiväisenä muotina. 1980-luvulla sitä markkinoitiin vapaa-ajan- ja treenikenkänä, ja värit saivat lisäyksiä, kuten vihreän ja limen. Toisia vihreähköjä sävyjä lisättiin palettiin: Teal turkoosina ja oliivinvihreä versio. Suosion kasvaessa 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, ja kun malli sai pieniä materiaali- ja estetiikkapäivityksiä, myös värien valikoima kasvoi. 1990-luvun alussa mustaa markkinoitiin vahvasti klassisessa mustan ja valkoisen väriyhdistelmässä. Tämän jälkeen valikoima kasvoi huomattavasti. Kengän brändin klassiset värit käytettiin maksimiin asti, johtaen täysin valkoiseen Gazelleen, All White -kenkään sekä All Black -kenkään. Näin kenkä julkaistiin myös harmaana, All Greyn ja Cork Greyn väreissä. Myös kirkkaita kesävärejä esiteltiin. Näimme vaaleansinisen ja mintun pastellivärit sekä Rose Goldin, jonka pääasiallisesti vaaleanpunainen päällinen oli samanlainen sävyltään kuin Blush ja Peach, vaikkakin kolmen raidan lisäksi sivussa luki Gazelle kultaisin kirjaimin. Värit hieman isommalla kesäfiiliksellä olisivat beige ja ruskeankellertävä. Nämä ovat sävyjä, jotka nojaavat ruskean suuntaan ja tuovat Gazellelle kivan rusketuksen. Ultimaalisin kesäväri on ehkä keltainen, joka näyttää erittäin räikeältä ja aurinkoiselta tennarissa. Voit myös kustomoida oman kenkäparisi netissä suhteellisen edulliseen hintaan.

  Mainitsimme, että adidas Gazelleen tehtiin joitain pieniä päivityksiä 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa. Nämä päivitykset eivät loppuneet siihen. Kankaaseen ja kannan pehmustettuihin alueisiin tehtiin muutoksia, mikä johti lopulta täysin uuden mallin julkaisuun: Gazelle 2. II on käytännössä päivitetty versio klassikosta, mikä ei johtanut suuriin esteettisiin muutoksiin. Toisissa alamalleissa eroavaisuudet pystyi huomaamaan paljon helpommin. Esimerkiksi adidas Gazelle Gum Sole sisälsi ruskeaa kumimateriaalia, joka korvasi alkuperäisen vaahtomuovisen pohjan. Sitten on Platform, joka sai nostetun ulkopohjan, sekä Velcro, jossa nauhat korvattiin tarranauhoilla. Jotta kengälle saataisiin enemmän vintage-fiilis, adidas lisäsi ylimääräisen logon nauhojen viereen. Mallia kutsuttiin nimellä Gazelle Super, ja se näytti paljon muilta 80-luvun adidaksen tennareilta. Vuosia myöhemmin julkaistu kokoelma, joka antoi saksalaiselle yhtiölle uuden elämän, oli EQT. Vuonna 2019 paksua adidas EQT Gazellea juhlistettiin erityisellä parilla, joka on hyvin erilainen alkuperäisestä versiosta. Kyseessä on hyvin mielenkiintoinen kenkä, sillä se näytti huipputason mallilta. Kengän suunnittelivat kuuluisat muotisuunnittelijat, ja sitä myytiin muiden rajoitetun erän mallien ohella adidas Consortium store -kaupoissa. Kyseessä ei ollut siis alennuskenkä. Muotisuunnittelijoista puheen ollen, Gazellella oli melko vaikuttavia yhteistöitä muodin maailman huippunimien kanssa. 2016 yhteistyö tapahtui chicagolaisen streetwear muotimerkin Saint Alfredin kanssa. Tämä johti sulavaan luonnonvalkoiseen mokkakenkään. Toinen muistettava yhteistyö oli tanskalaisen muotibrändin Wood Woodin kanssa tehty, mikä johti mustaan ja luonnonvalkoiseen Gazelle x Wood Woodiin. Valtava tekniikkapohjainen yhteistyö tehtiin, kun kenkä sai Gore-Tex -teknologian, tehden siitä vedenkestävän. Tämä GTX yhteistyö johti kaupunkipakkaukseen koostuen kengistä, jotka korvasivat ‘Gazelle’ nimen kaupunkien nimillä, kuten Amsterdam, Lontoo, Milano ja Moskova. Tällä pakkauksella Gazelle viittasi suuriin kaupunkeihin ympäri maailmaa, mikä sopii melko hyvin kengälle, jota rakastetaan vastaavasti ympäri maailmaa.

  Gazelle OG

  Ihan kuin perinteiset Gazelle-kengät eivät olisi vaikuttaneet tarpeeksi 60-luvulta, adidas julkaisi version, joka on oikein piste iin päälle old-school ulkoasun puolesta: adidas Gazelle OG. Tällä versiolla on alkuperä vuonna 1968, jolloin se julkaistiin sisätilojen jalkapallokenkänä. Sukeltamalla kengän yksityiskohtiin huomaa kuinka alkuperäinen tämä malli oli, ja mikä tekee siitä juuri sen ihmeellisen vintagetennarin, mitä se on nykyään. Merkittävä tekijä adidas Originals Gazelle OG -kengässä on se, että siinä huomaa välittömästi jotain ainutlaatuista. Tennarilla on terävähkö muoto, ja se on paljon kapeampi kuin toiset Gazelle -mallit. Välipohja on myös melko kapea, mikä vaikuttaa kengän istuvuuteen, tuoden kevyemmän tunteen jalalle. Lisäksi tila varpaille on lievästi pienempi, ‘kieli’ ei niin pitkä ja nauhat pidempiä. Kaikki tämä tekee Gazelle OG -kengästä kokonaistasolla melko huolitellun. Brändäys on myös melko sulavasti toteutettu. Kantapaneelissa on vain brändin lehtilogo, ei ‘adidas’ tekstiä kuten voisi odottaakin, ja nimeä ei ole laitettu kolmen raidan viereen. Tämän sijaan kenkä saa vaakasuoran leiman, joka on marginaalisesti kaukana kolmesta raidasta. Pieni yksityiskohta, joka saa kengän näyttämään kuin se olisi tullut suoraan 60-luvulta, on sahalaitainen kolmiraita ja paneeli, josta nauhat vedetään läpi. Tämä yhdistettynä sulavaan mokkaan, niin tuloksena on klassinen vintagetennari. Se on saatavilla myös nahkapäällisellä, joka näyttää erityisen hienolta täysin mustana tai valkoisena. Toinen klassinen saatavilla oleva väri on tummansininen. Jos etsit kirkkaampia värejä, OG tulee myös violettina ja oranssina. Kaikki ovat sekä miesten että naisten ko’oissa. Gazellelle ei tehty monia alamalleja. Alkuperäinen oli niin hyvin toteutettu, että tälle ei ollut yksinkertaisesti tarvetta. Tämä tennari on ollut esillä vuodesta 1968 lähtien. Yleisesti ottaen Gazelle OG on melko kevyt kiitos sen hoikan designin. Tämä tekee kengästä vähemmän paksun kuin muut mallit, ja mikä tärkeintä, antaa sille juuri sen ihmeellisen hyvän retrolookin. Tästä syystä OG -nimenjatke sopii sille täydellisesti.

  Arvostele Adidas Gazelle
  (0)

  SPORTSHOWROOM uses cookies. About our cookie policy.

  Continue

  Valitse maasi

  Euroopassa

  Amerikka

  Aasian ja Tyynenmeren alue

  Afrikka

  Lähi-itä