SPORTSHOWROOM

Suodatin päällä

  • Lajittele

  • Sukupuoli

  • Brändi (Jordan)

  • Kokoelma (11)

  • Yhteistyö (Space Jam)

Air Jordan 11 Space Jam

Michael Jordanin ensimmäisen eläkkeelle jäämisen jälkeen vuonna 1993 näytti siltä, että hänen suosittu lenkkarisarjansa olisi vihdoin päättymässä. Legendaarinen suunnittelija Tinker Hatfield jatkoi kuitenkin sinnikkäästi seuraavaa mallia, eikä tämä mahdollinen takaisku haitannut häntä. Hänet palkittiin omistautumisestaan, kun Jordan palasi kentälle vuonna 1995 ja pelasi jälleen kerran Chicago Bullsissa ja auttoi sen pääsemään toiselle pudotuspelikierrokselle. Itäisen konferenssin välierien 1. ja 2. ottelussa hän käytti kapinallisesti Hatfieldin uutta mallia - Jordan 11: tä - mutta sen värimaailma oli NBA:n sääntöjen vastainen, joten Michaelin oli sopeuduttava. Pelissä 4 hän esiintyi tuoreessa parissa, jonka päällinen oli häilyvästi kokonaan musta ja jota hän käytti loppupeleissä. Katsojien tietämättä tästä näennäisesti tilapäisestä värimuunnoksesta tuli myöhemmin yksi kaikkien Jordan-lenkkareiden tunnetuimmista - Air Jordan 11 Space Jam.

Vaikka Chicago Bulls hävisi vuoden -95 pudotuspelisarjan, Air Jordan 11 teki valtavan vaikutuksen, ja ne, jotka olivat nähneet Michaelin pelaavan, halusivat innokkaasti saada parin käsiinsä. Tämä tuli mahdolliseksi saman vuoden loppupuolella, kun ensimmäinen AJ11-värimalli lanseerattiin, mutta sen värit olivat kahden ensimmäisen ottelun kengän värit, ei sen, jota Jordan oli käyttänyt ottelussa 4. Itse asiassa tämä lenkkari nähtiin vasta marraskuussa 1996, kun Michael debytoi Hollywoodissa Jordan 11:ssä, jossa oli tuttu mustavalkoinen värimaailma. Elokuvan nimi oli Space Jam, joka oli urheilukomedia, jossa yhdistettiin elävää toimintaa ja animaatiota, ja siitä tuli yllätysmenestys Looney Tunes -hahmojen ja tosielämän koripallotähtien taitavalla yhdistämisellä sekä kevytmielisellä tarinallaan. Tästä huolimatta Jordanin jaloissa nähty lenkkari katosi jälleen, eikä Space Jamin julkaisua seuranneina vuosina ilmestynyt yhtään vastaavaa kenkää. Joulukuussa 2000 odotus oli vihdoin ohi, kun Jordan 11 Space Jam tuli myyntiin.

Tässä ensimmäisessä painoksessa, jota itse asiassa edelsi Baseball-pelaaja Derek Jeterille tehty Player Exclusive -malli, on monia vuoden 1995 alkuperäiseen malliin liittyviä klassisia piirteitä, kuten läpikuultava ulkopohja ja sen takana oleva hiilikuitulevy. Valkoinen Jumpman koristaa tämän viimeisen osan keskiosaa, ja läpinäkymättömät korokkeet kantapään ja etujalkaterän alapuolella ovat molemmat sinisiä, ja kalanruotokuvioinen pitokuvio reunustaa kummankin pintaa. Phylon-vaahtomuovinen välipohja on puolestaan valkoinen, ja sen sisällä oleva täyspitkä Air-tyyny tukee jalkaa kantapäästä varpaisiin. Täysin musta päällinen koostuu tyylikkäästä kiiltonahkaisesta lokasuojasta, kestävästä ballistisesta verkkopaneelista ja sileästä nahasta valmistetusta kantapään päällysteestä, ja kantapään kielekkeessä olevan numeron 23 viereen on kirjailtu vaaleansininen Jumpman. Toinen Jumpman näkyy mustassa pohjassa, ja kielen keskellä olevassa merkkilaastarissa on vielä yksi sininen logo sekä valkoisella tyylitelty Jordan- ja Jumpman-teksti.

Kun OG Space Jam -lenkkari lanseerattiin, sen ympärille syntynyt vuosien hype ja odotukset johtivat siihen, että se myytiin loppuun lähes välittömästi. Tämä ilmiö on toistunut sen jälkeisinä vuosina, kun päivitettyjä miesten ja naisten versioita on julkaistu erityisesti lapsille tehtyjen versioiden ohella. Ensimmäinen Retro-julkaisu julkaistiin vuonna 2009 osana Jordan Brandin uutta perinnettä tuoda Air Jordan 11 juuri jouluksi markkinoille. Se muistuttaa lähes kaikin tavoin vuoden 2000 Space Jam -mallia, jossa on sama täysin musta yläosa ja Varsity Royal -korostukset, mutta hiilikuituisen varsilevyn Jumpman on sininen valkoisen sijasta.

Seuraava AJ11 High Space Jam -julkaisu tapahtui kengän 20-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2016. Koska kyseessä oli juhlamuotoilu, Jordan Brand kokosi yksinoikeudella Space Jam Pack -paketin, jossa oli uusi lenkkari ja pari Air Jordan 31 Space Jamia - tuolloin uusin Jordan-malliston malli. Nämä tulivat erityisessä laatikossa, joka sisälsi myös vesipullon, kustomoidun pelipaidan, johon oli painettu elokuvaan liittyviä kuvia, ja minitelevision, joka toisti pätkää elokuvasta. Vuoden 2016 Retro on monella tapaa ollut uskollisin alkuperäiselle, ja se kunnioittaa jopa Michaelin vuoden 95 pudotuspelien neljännessä pelissä käyttämää mallia, jossa kantapäähän on leimattu valkoinen 45. Se on jopa muistuttanut Michaelin kantapäähän leimattua mallia. Tuolloin hän oli palannut lyhyeltä baseball-jaksolta, jossa hän oli käyttänyt tuota numeroa perinteisen koripallonumeronsa 23 sijasta, ja ensimmäinen Space Jam -versio vastasi tätä muutosta. Hän palasi kuitenkin pian takaisin suosikkinumeroonsa, ja 45 jätettiin pois kaikista myöhemmistä AJ11-julkaisuista. Vuoden 2016 päivityksessä on myös läpikuultava ulkopohja, jonka läpi kulkee ripaus sinistä, ja hiilikuitulevyssä on valkoinen Jumpman. Tämän lisäksi sen kumi ulkopohja pods ja tuotemerkin tulevat rikas sävy violetti tunnetaan Dark Concord, jota käytettiin ikoninen 1995 alkuperäinen, ja sen pohjallinen isännät valkoinen Nike Air teksti, aivan kuten varhaisimmat AJ11s teki. Näiden perinneominaisuuksien palauttaminen näki, että vuoden 2016 Space Jamista tuli Niken kaikkien aikojen menestynein kenkäjulkaisu, ja se johti monien muiden lenkkareiden luomiseen tässä kuuluisassa värityksessä.

Vain kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2018, suloiset Space Jam -värit lisättiin sekä High- että Low AJ11 Cleats -jalkineisiin. Sen lisäksi, että urheilukengissä on kummassakin suorituskykyinen pohjayksikkö, jossa on valetut nastat ja Lunarlon-vaahtomuovia, merkkiefektit ovat Metallic Silver, mukaan lukien Jumpman-kirjonta kantapäässä, joka on siirretty keskelle Low-versiossa. Sitten vuonna 2019 Low IE Space Jam toi uuden ilmeen tunnettuun värimuotoon. Sen ulkopohjassa sekoittuu läpinäkyvä osa Concord-violettiin kalanruoto-osiin, ja sen hiilikuitulevyssä on selkeästi määritelty ruudukkokuvio parissa harmaan sävyssä valkoisen Jumpmanin kanssa. Valkoisen välipohjan yläpuolella on vuoden 1996 IE:n mallin mukainen erottuva muotoilu, jossa mustalla päällysteellä on kiiltonahkainen lokasuoja ja sen sisään asetetut verkkopaneelit sekä sen yläpuolella oleva tiukempi verkko-osio ja sileä nahkainen varvassuoja. Kielen mustaan nahkaan on kirjailtu violetti Jumpman, ja mustaa sisäpintaa korostaa valkoinen Jumpman sisäpohjassa.

Space Jamin jatko-osa tehtiin sitten vuonna 2021, tällä kertaa pääroolissa LeBron James. Tämän jälkeen elokuvan nimikkoväritys vain kasvatti suosiotaan, ja vuonna 2022 markkinoille tuli CMFT Space Jam - lenkkari, jossa on malliston muiden lenkkareiden musta-valkoinen värimaailma, mutta jossa on joukko päivitettyjä ominaisuuksia, jotka keskittyvät suoraan mukavuuteen. Näihin kuuluvat valkoinen Cushlon-vaahtomuovivälipohja, joka lepää vaaleansinisen läpikuultavan ulkopohjan päällä, ja musta päällinen, joka koostuu sekä sileästä että kiiltonahasta, johon on lisätty tuuletusreikiä hengittävyyden lisäämiseksi. Tämän lisäksi siinä on joustava verkko neljännesosan läpi, nauhamainen nauhoitusjärjestelmä ja violetit Jumpman-logot kielessä, kantapäässä ja vasemmassa pohjassa.

Air Jordan 11 Space Jamilla on historia, joka poikkeaa useimmista muista lenkkareista. Se nähtiin ensimmäisen kerran puoli vuosikymmentä ennen kuin yleisö sai sen käyttöönsä, ja se esiintyi sillä välin sekä kuuluisassa pudotuspelisarjassa että Hollywood-elokuvassa. Tämä uskomaton näkyvyys nosti kengän profiilia jo paljon ennen sen julkaisua, ja sen jälkeen julkaistut Jordan 11 Space Jamit ovat kuuluneet brändin kaikkien aikojen suosituimpiin.

Arvostele Jordan 11 Space Jam
(0)

SPORTSHOWROOM uses cookies. About our cookie policy.

Continue

Valitse maasi

Euroopassa

Amerikka

Aasian ja Tyynenmeren alue

Afrikka

Lähi-itä